signesgoda.blogg.se

Bara det allra bästa, det goda !

Frozen nutricia dream !

Kategori: Mellanmål

mmmmmmm.....
detta var lika smarrigt som det ser ut vill jag lova !
 
Frozen strawberry dream:
1 fryst banan
1 dl frysta hallon
1 tsk kakao
1 st näringsdryck (jorddgubbssmak) / alternativt yoghurt
 
ställ in näringsdrycken/yoghurten i frysen i 1,5-2 timmar
mixa samman alla ingredienser
toppa med något gott
 
nästa gång ska jag nog testa att frysa den lite längre och servera den i en glasstrut! 
 
 

Onsdagslunch

Kategori: Allmänt

Här har det kokats, stekts, mixats, skalat, kryddat smakats, ätits....

mamma kom hem till dukat bord idag, jag hade fått order om att laga mammas örtbiffar i tomatsås (!!) min favoriträtt (när mamma lagar den). Jag var lite kallsvettig och kände pressen när ingen annan än mor min själv skulle äta av sin egen paradrätt tillagad av mig. Ja, det måste varit som när Per Moberg eller Mannerström går fram och lyfter på locken till kastrullerna hos kockarna i sveriges mästerkock...
mor själv hade inhandlat allt som behövdes...
Gjorde en väldigt annorlunda ''sallad'' till maten idag. Jag såg att Jamie Oliver gjorde något liknande på tv för ett tag sedan, jag tog fänkål, blekselleri och en citron och körde alltihop i matberedaren (med bladet som ger tunna skivor). och JA man ska lägga i hela citronen med skal och allt ! 
 
resultatet då?
helt klart över förväntingarna kanske inte i klass med mammas men riktigt gott ändå !
 

Rutiner

Kategori: Frukost

Jag älskar rutiner ! 
att vakna en halvtimme innan klockan ringer, gå upp och kunna laga en rejält god frukost är lyx. Ni kommer märka att frukost är det bästa jag vet och även att jag gillar att experimentera endel.  Här får ni morgonen i bilder.
 
visst ser det smaskens ut? 
eget nötbröd med keso, gurka och ägg samt en grön smoothie med en väldans massa konstigheter i.
 
btw, i det här hushållet finns ingen äggkokare och jag började koka ett ägg som blev en enda gägga så det fick helt enkelt bli en ingrediens i den gröna smörjan. hur gör ni när ni kokar ägg, hur länge kokar ni dem ?

Äggande

Kategori: Allmänt

Gult är fult ! men det är väll ändå insidan som räknas...
vad är normalt? Alla talar om dieter, ät si och ät så. Ska du ena dagen inte äta fett ska du nästa dag bara äta fett och de nyaste som idag många pratar om är att man ska äta en himla massa protein. och JA protein är något livsnödvändigt för att våra kroppar ska fungera men lika nödvändigt som det är lika onödigt blir proteinet om vi inte äter fett. Kroppens möjligheter att ta upp proteinerna försämras nämnligen vid fettbrist (nu pratar jag inte om fettbrist i form av underhudsfett, flötigt hår eller något sådant...utan fett i kosten så som smör, äggula, grädde)
Vad jag egentligen vill ta upp med det här inlägget är att jag här om dagen var inne i en matbutik och sprang på en plastdunk med äggvita(haha?!) vad gör de med gulan lixom? går den pådirekttransport till restauranger som serverar enorma mängder med bearnaisås? troligtvis inte.. Jag har läst många ''hälsobloggar'' som påstår att det är så himla bra att kasta den där fula gulan. Men hur normalt är det? och varför kasta mar närn stora delar av jordens befolkning faktiskt idag svälter. Jag vill säga till dagens ungdomar, alla barn som föds in i den vita världen ägg består av två delar ägget är vitt utanfå ja... men på insidan finns den där underbart goda gulan som är sprängfylld med fantastiska näringsämnen. Jag tycker synd om er stackars barn som skall behöva växa upp med äggvita köpt på dunk eller kanske genmanipulerade ägg som endast innehåller äggvita (vem vet det kanske redan finns?) för ägg är ju så gott och gulan är lixom inte bara grädden på moset utan mycket bättre än så ! 
Jag ger er här en chans att se verkligheten :
helt vanlig äggkartong med vita ägg...
 
belive it or not... 
men innuti det där fina skalet (som jag förövrigt valt att måla mina vardagsrumsväggar i samma färg (äggskalsvit)) finns denna härliga gula, vitan blir som osynlig och det är så uppenbart att gulan är äggets huvudperson vitan är lixom bara som ett skyddande slem.. Gult kanske är fult men det är väll ändå insidan som räknas !
 

jag är ingen kostexpert men jag vet med stor säkerhet att det inte är ''normalt'' att slänga fullt duglig mat.
tack och hej !

Näringsbomb

Kategori: Frukost

Vad hände med all snö? jag vaknade upp och chokades smått när jag möttes av åsynen utan grönt gräs, märkligt att omgivningen kan förändras så över en natt... Jag kan tycka att det är lite tråkigt att all snö försvinner, visserlogen längtar jag ihjäl mig efter våren, men det är ju ändå Januari och flera månader kvar till det sköna April. 
Nog om väder, denna snöfria onsdag inleddes med en riktig näringsbomb i form av ''närings/linfrödavosgröt'' toppad med egenplockade blåbär, impoterad och oerhört besprutad kiwi. Till detta serverades hembakt nötbröd med förskost och spenat / keso och gurka. 
Dagens te blev grönt citronte!
Jag är något av en nybörjare med systemkameran, jobbar på det...

Närings/linfrödavosgröt:
tag en styck näringsdryck, gärna en med sötsliskig vaniljsmak, blanda i 1dl havregryn samt 1 msk linfrön. rör om och låt stå i kylen över natten. Ta fram och toppa med diverse frukt nötter, grönsaker, jaa vad du kan hitta, bara fantasin sätter gränser....
 
Nötbrödet är min egen skapelse och det kan vara det godaste brödet jag någonsin slängt ihop ! 
vad gillar ni att ha på era smörgåsar ? 
 
Nu skall jag göra så litet som möjligt, ha en fin Onsdag kära ni !

Morotskärlek

Kategori: Mellanmål

Semlor i all ära men i dessa tider med miljöförstöring och överkonsumtion tog jag vara på litet av lunchens rester och gjorde en gudagod ''morotspudding'' och till den serverades turkisk vaniljyoghurt samt fryst banan.
Idén är delvis stulen från den här fantastiska bloggen--> klick
hjärtlig morotspudding:
1 ägg
1 dl rivna morätter
riven färsk ingefära
1 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
1/2 mosad banan
 
blanda ihop allt och lägg i en ugnssäker form, sätt formen i ugnen på 225° i 10-15 minuter.
vispa turkosk yoghurt och vaniljpulver och skiva upp den frysta banen, lägg upp det lite piffigt ta massa bilder, redigera och ät ! 
gott var det, jag måste verkligen slå ett slag för fryst banan, det kanske inte låter så gott, men det blir sliskigt sött och otroligt gott, passar till nästan ALLT !  

Vad är det som luktar så illa?

Kategori: Brödbak

åh, mammalilla det är bara mitt nästa projekt här hemma !
- nämnligen surdegen...
Kan knappt hålla mig nu är det bara ett fåtal dagar kvar tills jag äntligen skall få knåda, blanda, mjöla och grädda ett fantastiskt surdegsbröd.
Min fina lilla deg står så varmt och skönt ute i tvättstugan och när jag idag kom för att titta til den hade den så fint börjat bubbla mot mig ! 

Gofrukost !

Kategori: Frukost

Började dagen på bästa sätt, tände en brasa och satte på ugnen. 
In i ugnen åkte en underbart ugnsbakad päron/kokosgröt. Denna serverades med kokosgrädde och päronskivor samt en kopp av friggs blåbärste. 
 
Recept på en bra morgons frukost
Ugnebakad päron/kokosgröt:
1 Ägg
1 dl kokosmjölk
1 Päron skuret i mindre bitar
1 msk kokos
1 dl havregryn
blanda ihop alla ingredienserna och häll i en ugnssäker form. Ställ in formen i ugnen på 225° i ca 12 min. Ta ut formen, servera med kokosgrädde och päron skivor.