signesgoda.blogg.se

Bara det allra bästa, det goda !

Stockholm bjuder på sol!

Kategori: Frukost

Hej på er ! 
Det blev en llite senare frukostuppdatering idag. Jag är nämligen på plats hemma i Stockholm och passade på att ge mig ut i den härliga morgonsolen direkt efter frukosten. Jag blir så GLAD när solen är framme och fyller dagen med ljus, nu sitter jag här och är sådär rodmosig i ansiktet som man blir av den friska luften och smuttar på min förmiddagskaffe och lite gofika. Senare väntar några ärenden i stan och efter det ska jag träffa några vänner. Ha en fin onsdag <3
 
Dagen frukost mestod av en ny yoghurt jag sprang på i mataffären, fårmjölksyoghurt och eftersom jag älskar fårost var jag bara tvungen o testa. Den var faktiskt rikktigt god kanske inte riktigt va jag hade förväntat mig av en yoghurt då den var med osm kvarg i konsistensen men smaken var milj och god, helt klart värt att testa ! nåja den toppades iaf med massa frukt, frön, puffar och varm hallonsås (värm hallon och rör i vaniljpulver+ lite vatten).

ugnsbakad gröt igen

Kategori: Frukost

japp, det blev ugnsbakad gröt idag IGEN! Men det är helt klart min absoluta favoritfrukost just nu, det tar lite tid o göra men detg är helt klart värt det för det är SÅ gott och alldeles lagom bra mättande. Har ni inte testat att göra ugnsbakad gröt ännu så gör det !
Nu ska jag packa klart mina väskor för att sedan åka upp mot huvudstaden :)
idag blev det blåbär och vaniljsmak, receptet hittar ni HÄR
 
 

Måndag och ny variant på davosgröt

Kategori: Allmänt

Godmorgon alla fina läsare !
Det har varit en fullspäckad helg och därav dåligt bloggande, vi har nämligen varit barnvakt åt småkusinerna och jag kan säga att det inte varit så mycket som en minut ledig. Men nu är det måndag och ny vecka och jag ska tillbringa största delen av den kommande veckan i stockholm. 
Började frukostveckan med en ny variant av davosgröt i form av blåbär/vanilj-chiadavosgröt (blanda 1dl yoghurt, 1dl havregryn, 1dl mjölk,1 msk chiafrön, 1 tsk vaniljpulver och 3/4 dl blåbär och låt stå i kylen över natten) som här toppades med färsk mango, pumpafrön och allbran plus. 
Davosgröt är den absolut bästa snabbfrukosten då den går att förbereda kvällen innan och ställa in i kylen för att på morgonen plocka fram den färdiga frukosten, perfekt för de som gillar att äta en god frukost men också gillar att sova lite extra ;)

fluffet !

Kategori: Allmänt

Herre min jesus så gott det är ! 
Jag får massor av inspiration från hälsobloggar/träningsbloggar/matbloggar och överallt fluerar detta ''proteinfluff''. Jag har för det mesta bara skakat på huvudet och tänkt att det där kan ju bara inte vara gått, råa ägg, och som ni kan läsa HÄR är jag lite skeptiskt till det här med o bara använda äggvita men vilken tur för mig att min mamma tycket om att göra hemmagjord majonäs då jag flera dagar i rad har gjort det här underbart goda pluffet med  jordnöts/päronsmak!
jordnöts/päronfluff:
1 päron
1 msk jordnötssmör
3 msk kvarg
1 äggvita
skala päroner och skär det i små bitar, lägg på ett fat och micra på högsta effekt ca 30 sekunder, mosa päronet och klicka i jordnötssmören, micra ytterligare 1 min. visspa äggvita till ett skum, blanda alltsammans väl och så var det klart för servering ! snabbt enkelt och lyxigt.

vitaminer

Kategori: Allmänt

vitaminfylld kesokvargbägare:
1 banan, 1 dl keso, 1 dl kvarg, 1 dl mjölk, 2 tsk nyponskalsmjöl.
mixa,mixa,mixa.... toppa med godis, ät!

krämig avocadopatsa med räkor

Kategori: middag

dagens lunch blev en pasta med inspiration från ''allt om mat''. Jag älskar skaldjur men kan tyvärr inte äta fisk, vilket jag tycker är jättesynd för det ser så gott ut och sen ska det ju vara så nyttigt också... Men som sagt jag älskar räkor och endel andra skaldjur men detg blir lätt ganska enformigt i form av pasta, wok och paj. Har ni några bra recept med skaldjur? tipsa mig gärna :)
kramar
krämig avocadopasta med räkor: (3 personer)
3 portioner pasta
1 avocado
1 msk citronsaft
1 dl matyoghurt/creme fraiche
1 krm cayennepeppar
2 salladslökar
300 q skalade räkor
salt & peppar
chiliflakes
 
*koka pastan enligt anvisningar. Mixa under tiden avocado, yoghurt/creme fraiche, citron och smaksätt med kryddorna. När pastan är klar vänder du i avocadokrämen i kastrullen tillsammans med den sköljda pastan. Servera med räkor och toppa med salladslök. ( gjorde även en god, röd tomatsallad till bestående av 1/2 paprika, 6 körsbärstomater, 1 selleristjälk som hackades i små bitar och blandades med lite balsamvinäger)
enjoy!

äppelfrukost

Kategori: Frukost

Godmorgon, idag är det finfredag och det vankas storstädning. I helgen blir det full fart för då kommer mina kusiner hit och vi ska vara barnvakt! 
Laddar upp inför helgen med en god frukost i form av varm ÄPPELKAKA ! 
lyxig fredagsfrukost hlet enkelt :)
lyxig frukostäppelkaka:
1 stort äpple, hackat i mindra bitar
3 msk mjölk
1 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
1 dl blandade gryn och frön
1 msk kokos
 blanda ihop allting och kör i micron på högsta effekt ca 3 min (beror på microns effektivitet). 
lägg upp på ett fat och servera med massor av keso !
 
Hoppas ni också åt en god fredagsfrukost, kramar !

Kalciumbomb med kolasmak

Kategori: Allmänt

Godmorgon!
Har suttit framför datorn hela morgonen, blev en lite internetshopping i form av rååå kakaospirulina och andra roliga saker jag velat testa ett tag. Hur är eran inställning till sådana ''superpulver'' så som spirulina, vetegräspulver osv. ? själv tror jag faktiskt inte att de är så himla superbra utan tror att vi klarar oss rätt bra på den ''vanliga'' kosten. MEN det är ju alltid kul o testa något nytt.   :)
och frukosten då ? joo det blev en kalciumfylld bägare med kolasmak, mycket gott, nästan som godis faktiskt... 
fick även med mitt nya armband på biid ! Gör en god gärning och beställ lika dana HÄÄÄR
Kalciumbomb med kolasmak:
mixa en banan med 1 dl kvarg, rör i 1 dl keso, 1 tsk carobpulver och 1 dl mjölk. Toppa med något gott ! 

Dagens lunch och knäckebrödsbak

Kategori: Allmänt

Lagade en mycket god lunch idag i form av chili/citrusmarinerad kyckling med varm bulgursallad. Det blev gott mättande och värmande i vinterkylan. chili och citrus är två smaker jag är väldigt svag för men inte trott passar så bra tillsammans, men så fel jag hade. Smakerna gifte sig perfekt till denna rätt och gav en bra balansm mellan hett ch syrligt. en rostade mandeln blev pricken över i:et.
recept för två personer:

Chili/citrusmarinerad kyckling:
300g strimlad kyclingfilé
1 msk sambalolek
1/2 citron salt & peppar
1 msk olivolja
blanda sambal, rivet citronskal och citronsaft i en bunke, lägg i kycklingen, salta och peppra och ställ in bunken i kylen ett par timmar.
 
varm bulgursallad:
2 port bulgur
1/2 zucchini
1/2 paprika
1/2 rödlök
ruccola
1 msk olivolja
salt & peppar
Topping:
1/2 dl matyoghurt
rostad mandel
 
koka bulgur enligt förpackningens anvisningar. Skiva zucchinin och rödlöken, tärna paprikan och fräs gränsakerna i oljan. Blanda de varma grönsakerna med bulgur och stek sedan kycklingen i oljan. Blanda även i kycklingen och vänd sist ner ruccolan. Servera med en klick matyoghurt och rostad mandel. Enjoy!
 

Passar även på att lägga upp receptet på knäckebrödet jag bakade igår. Receptet hittade jag på mjölförpackningens baksia (risentas majsmjöl). dock ändrade jag om det lite och resultatet blev mycket gott :)
ingredienser:
2 dl majsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
3/4 dl solrosfrön
3/4 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
1 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
 
blanda alla torra ingredienser och häll över det kokande vattnet, rör och och bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda ca 50 minuter i ugnen på 175°.
Enkelt men sååå gott.

Grötfrukost och morgonprommenad

Kategori: Allmänt

Godmorgon på er, vilket härligt morgonväder det varit här. Jag var uppe tidigt och gjorde mig en god ugnsbakad gröt med smak av vanilj och blåbär som jag mumsade på samtiigt som jag läste tidningen. solen har skinit hela morgonen och jag tog mig en liten morgon prommenad i det fina vädret. Dock ser jag nu att det börjat mulna på, tråkigt men tur att man är uppe tidigt och hinner njuta av hela morgonen och dagen.  Nu sitter jag och värmeer mig med en kopp kaffe framför brasan, mysig förmiddag ! 
 
Ugnsbakad gröt med smak av blåbär och vanilj:
3/4 dl havregryn
2 msk kokos
1 ägg
1/2-1 dl mjölk
1 dl blåbär
1/2 tsk bakpulver
 
Blanda ihop alla ingredienserna och grädda på 200° i ugnen 15-20 minuter. ett tips är att blanda ihop allting kvällen innan och låta smeten stå i kylen över natten och sedan är dte bara att gå upp och sätta på ugnen på morgonen och åter den bli varm medans du duschar eller vad du nu brukar göra på morgnen, sedan gräddar du gröten och serverar den med något gott, idag blev det kesokvarg för min del :)

kakorna är blååå

Kategori: Mellanmål

Har märkt att klasskompisarna inte blir superglada när man tar fram ett kokt ägg eller ett äpple på föreläsningarna. Ägget tycker de stinker och äpplet låter för mycket så här kommer ett tips på ett bra mellanmål / snack som du enkelt kan ta med dig vart du än ska. 
 
Mellanmålskakor med blåbärssmak: ( ca 6 st)

1 dl blåbär
1,5 dl blandade naturella nötter ( jag tog cashew- och hasselnötter)
1 ägg
1/2 mosad banan
1 tsk vaniljpulver
1 dl havregryn/boveteflingor
 
*mixa nötter och vaniljpulver blanda ihop resten av ingredienserna och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper, grödda i ugnen ca 20 minuter på 200°

vegetarisk lunch IGEN !

Kategori: middag

Hej på er idag testade jag på något nytt, nämligen en ny variant på grönsaksbiffar. Denna gången blev det morotsbiffar som jag serverade med ettgrönsakspotatismos. Det blev.. annorlunda fast väldigt gott. jag älskar att experimentera med nya recept  ! 
Recept till 2 personer
Morotsbiffar
:
300 g morötter
1 ägg
1/2 dl grovt rågmjöl
1 msk pofiber
1 msk oregano
sesamfrön
1 msk rapsolja
salt & peppar
 
* Gorovriv morötterna och blanda i kryddor och ägg. Strö över mjöl och pofiber, smaka av med salt o peppar. Ställ i smeten i kylskåpet och låt stå någon timme så att smakerna får dra ihop sig lite. Forma biffar av smeten och doppa dem i sesamfrön (snåla inte!). Stek dem ca 4 min på varje sida på medelhög värme eller tills du tycker de fårr fin färg.
 
Grönsaksmos:
5-6 potatisar
1 dl gröna ärtor
1/2 rödlök
1 dl riven parmesanost
1 dl mjölk
1/2 dl pumpafrön
salt & peppar
 
*skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den i saltat vatten ca 15 min. mosa potatisen och visspa den fluffig tillsammans med bjölken. Vänd i ost, hackad lök, ärtor och pumpa frön. Smaksätt med salt & peppar. Servera hela härlighetern med biffarna och en god sallad tex. med ruccola tomat och broccoli. Enjoy !

Snabb frukostuppdatering från Göteborg 1

Kategori: Frukost

Hej på er, sitter nu och äter en snabb frulle i Göteborg. Ska aldeles strax åka hem till småland igen :) 
förresten så kan jag tipsa om en bra ''ta med'' frukost som du enkelt kan göra iordning dagen innan. Jag gjorde en davis gröt som jag lade i en plastburk och en banan som jag bara kunde skiva upp. Busenkelt !
Dagens frukost alltså kokosdavosgröt med blåbär och banan. 

blanda 1 dl havregryn, 2 msk kokos med 2 dl yoghurt, låt stå helst ett par timmar. toppa med något gott, ät och njut !

Recept: färgglad och vegetarisk lunch

Kategori: middag

Härom dagen lagade jag en riktigt god och färgsprakande lunch. Halloumi är gott, enkelt och perfekt när man vill slänga ihop en snabb lunch. Hät serverade jag den tillsammans med en rostad matvetesallad och balsamicomarinerade tomater. Smakkombinationen: tomater balsamico, ruccola och halloumi är en helt perfekt kombination av sött salt och syrligt, så gott... ser att jag snöat in mig lite på vegetariskt, men det är ju så gott också!
 
halväten tallrik, tomaterna fångades tyvärr inte på bild då det bara sa slurp så var de uppätna, såååååå goda...
recept (2 personer)
balsamicobakade tomater:
8 körsmärstomater
3 msk baksamicovinäger
svartpeppar
 
*Sätt ugnen på 250°
* dela tomaterna på mitten och lägg dem i en smörad ugnsäker form
* häll över vinägern, peppra och baka dem i ugnen 30-40 minuter
 
matvetesallad:
2 portioner matvete
1/2 zucchini
1/2 rödlök
ruccola
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
1/2 kruka basilika
salt & peppar
 
*sätt ugnen på 250°
*skär nästan all lök i klyftor och skär zucchinin i bitar lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ca 20 minuter
*blanda olja, citron, riven basilika, salt & peppar i en stor skål
* strimla resten av löken fint och blanda tillsammans med dressingen
* rör ner matvetet i skålen och låt dra tills grönsakerna är klara
* blanda ner resterande ingredienser, tillsätt även tomaterna
 
halloumin:
skiva 1 pkt grilloumt och pensla skivorna med olivolja. stek dem i en grillpanna på medelhög värme 2-3 min på varje sida.
 
Enjoy !
 

Doft av nybakat

Kategori: Brödbak

Godmorgon !
Idag är det födelsedagsfirande här och jag gick upp lite extra tidigt för att grädda frallor, jag hade bakat ut dem och ställt em på kalljäsning över natten. vi dukade upp en stor frukostbuffé och frallorna var det som gick åt ;)
Igår var vi på musikalen Chess i Göteborg, riktigt bra måste jag säga och jag kan verkligen rekommendera er att se den ni som inte har sett den. Nu ska vi baka lite födelsedagskaka, hoppas ni får en fin lördag, kramar

Havrefrallor med linfrön:
 
1/2 dl linfrön
200 g havregryn
300 g kokande vatten
 
50 g jäst
500 dl vatten
400 g vetemjöl special
50 g vetekli
200 g dinkelmjöl fullkorn
1 tsk salt
 
* häll det kokande vattnet över havregrynen och linfröna, låt stå ett par timmar
* häll ljummet vatten i maskin och lös upp jästen
* medans maskinen arbetar rör du ner skållning, mjöl, vatten, vetekli
*låt maskinen arbeta ca 10 min
* häll i saltet och låt arbeta 5 minuter till
* låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter
* arbeta degen på ett bakbord, dela den i fyra delar
* dela upp varje del i fem mindre bitar och forma bullar av det, pensla dem med vatten och doppa i havregryn
* låt dem jäsa svalt över natten under bakduk eller 1 timme i rumstemperatur
* grädda bullarna 15 minuter mitt i ugnen på 250°

Pigg med C-vitamin

Kategori: Allmänt

Godmorgon på er !
Idag laddade jag utt med en riktigt C-vitamin-boostad frukost och känner mig nu laddad och redo att möta dagen som ser ut sådan att jag ska förbereda födelseags frukost tills imorgon, laga en god lunch och sedan åter igen åka mot bästkusten där det vankas musikal och trevligt sällskap.
Hoppas ni får en fin lördag, kramar
 
Häääär är min goda c-vitaminfrukost <---klick

Kycklingsoppa och tre saker jag längtar efter just nu.

Kategori: Glutenfritt

Äntligen helg ! 
visst är det underbart när tiden går och man känner att livet på något vis ''går vidare'' det finns så mycket spännande som vi har framför oss och som vi kan uppleva... I fömiddags var jag ute och gick en liten prommenad för att få lite frisk luft, vinterluften är så härlig och syrerik just nu och jag älskar känslan när man kommer in och är alldeles rosig om kinderna efter en stund i den kalla luften. När jag var ute och gick fick jag ett så otroligt sug efter löpningen. Tänk att snöra på sig löparskorna och bara springa, springa utan att tänka, utan mål och bara rensa huvudet på tankar. Men jag vet att jag inte är redo för det ännu, min kropp är inte i form och jag vet att hetsen och tankarna kommer driva på. Jag längtar efter att löpa långa rundor av glädje, jag längtar efter att känna mig trött i kroppen på det där sköna sättet som man bara känner efter ett riktigt hårt träningspass, jag längtar efter att slippa kontrollbehovet, jag längtar efter att känna mig hel och jag längtar efter att andas in all frisk luft och verkligen känna att jag lever... Tänk när löparlyckan är tillbaka och jag kna känna glädjen i löpningen igen, tänk när stressen och oron i kroppen ite längre finns och jag bara kan släppa loss på riktigt... Jani förstår att tankarna verkligen flög iväg på min lilla prommenad som varade ca en kvart, men det var så härligt att kunna andas. När jag sedan kom in så lagade jag en god sopplunch till mig och mamma. Det blev en röd kycklingcurrysoppa. som till fördel serverades med en klick matyoghurt samt hembakt bröd, smör och ost.
och här får ni receptet: (2personer)
1 mindre zucchihi
1 stor morot
1 msk tomatpuré
2 kycklingfiléer (ca 250g)
2 msk kycklingfond
1 gul lök
7 dl vatten
1 tsk salt
1/2-1 msk curry
4 msk matyoghurt
1 msk olivolja
 
*skär moroten och zucchinin i mindre kuber
*koka upp vatten tomatpuré och fond
* lägg i grönsakerna och låt koka i 4-5 min
*kacka under tiden löken och skör kycklingen i strimlor
* stek kyckling och lök i olja, salt och curry
* lägg i kyclingen och läken i soppan tillsammans med grönsakerna och låt koka ytterligare 2 minuter
* lägg upp i två skålar klicka i matyoghurt
klart att servera, snabbt, enkelt, gott och värmande. Vi hade även hemakt quinoa/nötbröd med smör och ost till :)
 
(för mjölkproteinfri byt ut smör och ost mot vegetabiliskt matfett och annant smörgåspålägg samt uteslut matyoghurten och byt eventuellt ut 2 dl vatten mot 2 dl soya/havregrädde samt se till att du väljer en fond utan mjölkprotein)
Enjoy !
 

Fredag och lyxig borgmästargröt

Kategori: Frukost

Lyxig borgmästargröt:
1 dl boveteflingor
2 dl mjölk
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
1/2 dl visspgrädde
 
koka gröten som vanligt i mjölk. Visspa grädden fluffig tillsammans med vaniljpulvret. Rör ner grädden i gröten och servera med något gott. 
det blir en fluffig, krämig gröt med mild vaniljsmak, gott!

Rå rosa frukost.

Kategori: Frukost

Godmorgon.
Idag testade jag en frukost i ''rawstyle''-anda. Jag har länge varit nyfiken på rawfood men blivit något skeptisk till det då båda jag och min mor blev sängliggande en hel dag efter att ha ätit en rawlasagne en gång he he.. Men frukosten idag kändes något minde vågad och var faktiskt riktigt god, de rosa bollarna blev riktigt söta och passar nog även perfekt som snacks i soffan framför på spåer imorgon.
Rosa smoothie:
1/2 stor banan alternativt en hel mindre
1/2 avocado
1 dl blåbär
1 näve hallon
1,5 dl mandelmjölk
 
 mixa mixa mixa !
 
Rawfoodbollar med smak av hallon och vanilj:
1/2 dl cashewnötter
1/2 dl sötmandel
2 msk linfrön
1 näve hallon ( ca tio stycken)
1/2 tsk vailjpulver
1/2 dl torkade tranbär
1 tsk avagesirap
2 msk vatten
 
mixa, mixa, mixa och rulla ihop smeten till bollar. Smekerna blir till sin fördel om då låter bollarna stå i kylen ett par timmar innan du äter dem. 
enjoy :)

Sveriges mästerkock och paj

Kategori: middag

åh, kände mig så hängig när jag vaknade i morse. Halsen sved och det enda jag ville ha till frukost var något varmt så jag gjore mig en ugnsbakad jordnötsgröt och en balja med myntate, det gjorde gott för sedan blev jag lite piggare. Var iväg en sväng på hälsokosten och handlade lite till mitt bak som är på gång. Sedan lagade jag middag till kvällen det blev en supergod kyckling- och grönsakspaj. Paj är en så himla bra maträtt tycker jag för den går att variera så oändligt och man kan slänga i vad man har hemma och vipps så har resterna i kylskåpet blivit en riktig lyxmåltid. Dagens paj var dock inga rester utan en riktigt lyxig paj med färska grönsaker :)
 
Recept (4-6 portioner)
pajdegen:
1dl kvarg
25 g smör
2 dl valfritt mjöl ( jag använde 2 dl dinkel fullkornsmjöl och 1 dl bovetemjöl)
 
blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg, tryck ut degen i pajformen och låt den stå i kylen ett par timmar.
 
Fyllning:
600g kycklingfilé
1 stor grovriven morot
200g broccoli
6 st inlagda soltorkade tomater
1 gul lök
4 msk solrosfrön
salt & peppar
 
Stammning:
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl keso
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
svarpeppar
1/2 tsk koriander
1 tsk mozzarella kryddmix (köpt i en gårdsbutik, smakblandning av vitlök, tomat och örter)
 
 
*tag praj pajdegen nagga den med en gaffel och sätt ugnen på 175°
*förgrädda degen i 15 minuter
*skär kycklingen i mindre bitar och bryn den i 1 msk olja, salta och peppra
*skiva löken och fräns den lätt i en stekpanna tillsammans med de rivna morötterna så att endel vätska försvinner
*sprid ut alla ingredienser till fyllningen i pajskalet
*visspa ihop ägg och mjölk, pressa i en vitlöksklyfta och rör sedan i resterande ingredienser, häll stämmningen över pajen.
* höj värmen på ugnen till 200° och grädda pajen ca 50 minuter (de sista 15 minuterna med folie över)
Servera pajen med en rejäl och god sallad. Jag gjorde en sallad på romansallad, tomater, groddar, majs och champinjner. 
 
nu ska jag se klart sveriges mästerkock där de bakar pizza ! Gillar ni pizza? och vad är i så fall eran favorit? jag har haft lite svårt för pizza de senaste åren men den bästa pizzan jag ätit måste vara scandics pizza med parmaskinka, mozzarella och ruccola...
Ha en fin kväll, kramar !

kikärtsbollar med het äppelcurrydressing

Kategori: middag

Idag lagade jag lunch till mig och mamma, vi var sugna på kikärtsbiffar och jag tänkte testa en ny variant av ''kikärtsbollar'' i ugn. resultatet blev såååå bra. Till dem gjorde jag en quinoasallad med zucchini, selleri och champinjoner samt en äppelcurrydressing. gott
kikärtsbollar i ugn:
1 burk kikäritor
1 burk majs
1/2 tsk salt
1/2 lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
peppar
2 msk fiberhusk
 
mixa alla ingredienser utan fiberhusk med en stavmixer. Rör sedan i husket och rulla smelen till små bollar ( ca 15 st ). Sätt ugnen på 200° och tillaga dem i 15 minuter. ett tips är att förbereda allt kvällen innan så att smakerna får stå och dra sig. Bollarna blir krispiga utanpå och härligt krämiga inuti och inte alls så torra och tråkiga som kikärtsbiffar annars blir !
 
 
Het äppelcurrydressing:
1dl turkisk yoghurt
1/2 krm röd currypasta
1/2 tsk curry
3 msk färskpressad äppeljuice
en skvätt avagesirap
salt & peppar
 
rör ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar, enjoy!

Fruk(t)ost !

Kategori: Allmänt

Godmorgon på er ! 
Idag är det tydligen ''fettisdagen''/''semeldagen'' / ''gottardagen''. Bilderna på semlor har redan börjat flöda på de sociala medierna såg jag när jag satt med min färgglada frukost i högsta hugg. Jag som alltid ska vara något anti tänker inte äta någon semla idag.. Tycker det är lite löjligt med en speciell dag då man ska få ''unna'' sig osv. Jag tänker protestera genom att inte äta någon semla alls idag och istället äta semlor alla andra dagar hö hö.
hur ser ni på sådana här dagar ? tycker ni precis som jag att det bara blir en hets kring vad man ska får /inte får äta? På bloggar och i tidningar kommmer det flöda av recept på ''nyttiga semlor'' som man ska få unna sig denna dag, i andra tidningar rekommenderar de dig att idag unna dig en ''riktig semla'' med riktig grädde  men ger sedan riktigt bra tips på hur du enkelt kan förbränna allt fett som kommer lagras i din kropp på grund av att du äter en semla. herregud denna ständiga hets gör mig illamående. 
Hoppas ni haft en härlig morgon utan iritationsmoment ! 
här är min supergoda frukost:
hallonkesokvarg med kokos, massor av frukot samt nötter och frön. gott !
kramar

Äppelkaka till frukost !

Kategori: Frukost

Vaknade upp och kände den stickande känslan av halsont och ville därför ha något varmt till frukost. Det blev någon form av äppelgröt/kaka/smul, hur som helst gott och värmande var det iallafall. Nu ska jag lägga mig och läsa i min bok och senare får jag nog ta och koka mig en kopp ingefärsdricka ! vad har ni för huskurer när ni börja känna er hängiga ?
 
Frukostäppelkaka: (1 person)
1 dl havregryn
1 äpple, skuret i småbitar
1/2 dl mjölk
1 tsk kanel
2 msk solrosfrön
 
blanda ihop alla ingredienserna i en skål och kör på högsta effekt i micron ca 3 min. ta ut och lägg på ett fat, servera med något gott. jag åt det tillsammans med keso ! 

Glutenfritt bak !

Kategori: Brödbak

Som ni märkt bakar jag endel. Dels är det för att ag tycker det är kul och gott  men också för att det är ett väldigt bra tidsfördriv när jag går hemma och är sjukskriven. Det får mig att tänka på annat och kunna lägga energin på att göra ett gott fint bröd istället för att lägga den på negativa tankar. så det blir helt enkelt en win win situation...
nåja jag har iaf börjat experimentera lite med glutenfria brödvarianter och detg går sakta men säkert framåt, idag tänkte jag bjuda på ett recept på glutenfritt knäckebröd. Det är väldigt enkelt att baka just glutenfria knäckebröd då de inte behöver jäsa och inte helelr inehåller så ycket vätska vilket är bra då man anväder de glutenfria mjölsorterna som inte suger upp så mycket vätska (vilket gör att glutenfria bröd har en tendes att bli rätt torra). Igår slängde jag ihop ett bröd lite på måfå som faktiskt blev riktigt bra men jag sparar lite på det receptet då jag tror att det kan förbättras något och bjuder istället på glutenfritt quinoa/nötknäcke.

Glutenfritt knäckebröd:
1/4 dl chiafrön
1/4 dl linfrön
1,5 dl blandade nötter och frön (jag tog solrosfrön, pumpa frön och mandel)
1 dl vit quinoa
1/2 dl vatten
1/2 -1 tsk salt
2 krm bikarbonat
 
blötlägg chia- och linfröna och låte stå en stund (ska bli som gelé). Koka sedan quinoan efter anvisningarna på paketet. Mixa frön och nötter till ett mjöl. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vattnet. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper (jag brukar lägga ett bakplåtspapper över för då blir det lättare att kavla), skåra till så stora bitar du vill ha  och grädda 50-60 minuter i mitten av ugnen på 175°. Ta ut bröden och låt svalna innna du bryter isär dem. enjoy ! 

kramar

Söndagsfrulle deluxe !

Kategori: Frukost

Hej vänner !
Hoppas nu haft en lika mysig söndagsmorgon som jag. Det blev ännu en långfrukost med familjen som bestod utav hembakta havrefrallor med smör ost och gurka samt en bägare med kesofil med fröiga kaneläpplen. Till det blev det friggs vaniljte.
Jag känner att det här iprincip har blivit en frukostblogg och det kanske är det jag borde satsa på då jag tycker att frukost är det absolut bästa målet på hela dagen... kom med förslag, vad vill ni se ? 
Ha en fin söndag, kramar !

3 x Ugnsbakad gröt !

Kategori: Frukost

Godmorgon ! Idag bjöd jag mamma och pappa som precis kommit hem från Alperna på en riktigt mysig frukost. Det blev tre varianter av ugnsbakad gröt, tyvärr fick jag bara bild på den ena av dem tre. nåja, gott var det i alla fall...
Det blev Ugnsbakad päron/jordnötsgröt, hallon/kardemumma och här blåbär/vanilj.
 
Hoppas ni har haft en härlig lördagsmorgon, kramar !
 

Dinkelkakor!

Kategori: Allmänt

Hej vänner ! 
Härom dagen sprang jag på dehär dinkelkakorna från kung markatta i affären. De ska vara ett ''nyttigare'' alternativ till riskakor. jag som älskar riskakor kände mig tvungen att testa dessa och ja de var goda. De var något ''krispigare'' än de vanliga riskakorna, annars tyckte jag inte att det var någon störra smakskillnad mer än att de ser lite festligare ut ;) 
Här åt jag riskakorna med färskost, cheddar och päron.
andra påläggsfavoriter till mina riskakor är:
* Jordnötssmör och frusen banan
*Keso, banan och kokos
* spenatkeso, tomat och svartpeppar
*rökt skinka och avocado
*kokt ägg, keso och gurka
* mosad avocado, keso och kalkon
* prästost, smör och marmelad
 
vad gillar ni att ha på era mackor/lnäckemakor/riskakor ? 

 
 
 

vilken röra...

Kategori: Frukost

Dagens frukost blev ett experiment, en salig röra och vilken röra et blev... söt, krämig, syrlig och ja helt enkelt alldeles perfekt ! Jag tog helt enkelt de saker jag tycker om och migade alltihop och tillsammans böev det bara ännu bättre :)
salig röra:
1dl keso
1dl havregryn
1 dl kvarg
1msk jordnötssmör
1tsk chiafrön
1/2 banan
 
Mixa havregryn, keso och banan, rör sedan ner resterande ingredienser, lägg upp på ett fat och toppa med något gott. 
Denna frukost kommer jag defenitivt göra fler gånger och i massor av olika varianter, man kan variera den till det oändliga och jag har redan nu några smarriga idéer jag tänker testa, återkommer med de recept som blir lyckade...
 
ha en fin torsdag, kramar !
 

Grötfrukost 2.0

Kategori: Frukost

Ännu en morgon vid kusten och här bjöds det även idag på en form av grötfrukost !
Dagens frukost: dinkelkaffegröt, keso, banan, clementin, hembakt bröööd, smör, skinka, gurka & te !
kaffedinkelgröten gjorde jag genom att koka 1dl dinkelgryn i tillsammans med 1dl kaffe och 1dl soyamjölk. Det blev lagom mycket kaffesmak (då jag i vanliga fall inte alls tyckerom kaffe på morgonen) och tillsammans med den söta frukten gjorde den succé !
 

Veggo-morgon på bästkusten !

Kategori: Frukost

Godmorgon !
Jag trotsade snöovädret igår och tog mig ut till kusten. Här blev det idag en vegansk frukost. På tal om vegan, vad har ni för syn på köttkonsumtionen ? Jag själv äter gärna kött och skulle inte få för mig att bli vegan/vegetarian på heltid då jag anser att jag behöver få i mig de animaliska proteinerna för att få orkDäremot äter jag mer än gärna vegetariskt lite då och då dels för att jag tycker det är gott och dels för att jag på det lilla vill hjälpa miljön
Dagens frukost: dinkelgröt toppad med banan och russin samt sojamjölk. en smörgås med vegetabiliskt smör, skivad tomat och svartpeppar. 
Gott var det, har ni testat sojamjölk? jag tycker den är något för söt till gröt men om jag beställer latte på fik tar jag ofta sojalatte för då får man det lilla söta på köpet ;)
 
Ha en bra dag, kramar !

Ta hand om er !

Kategori: Allmänt

so many dumb ways to die.. 
 

Brödet !

Kategori: Brödbak

Hej ! 
Jag har fått frågor om mitt nötbröd och jag tänkte dela med mig av receptet eller det blir av en variant som jag gjorde igår, bara det att jag bytte ut nötterna mot solrosfrön, så här bjuder jag på mitt egna gröna solrosbröd som kan vara dte absolut godaste brödet jag vet och det går att variera i det oändliga !

ingredienser till solrosbrödet:
4 dl fullkorn dinkelmjöl
1,5 dl fiberhavregryn
2 dl havrekli
1/2 dl linfrö
1 dl hackade solrosfrön
1/2-1 dl solroskärnor
1 dl torkade tranbär
2 tsk bikarbonat
1 stor riven morot
5 dl filmjölk
 
rör ihop alla de torra ingredienserna, tillsätt filmjölken sist och blanda ordentligt. pensla en brödform rikligt med olja och häll i den kletiga smeten där. toppa brödet med pumpafrön och grädda brödet i ugnen på 175° i ca en timme.
Knacka försiktigt ut brödet ur formen och låt det svalna ordentligt under handduk innan du skivar upp det. 
 
lyckatill, kramar ! 

Morgonstund

Kategori: Frukost

Godmorgon på er, vad glad jag blir när jag ser att så många hittat hit ! 
Ny vecka och jag börjar min måndag på bästa sätt, nämligen med en dundergod frukost. Nu är jag redo för att möta dagen som kommer bestå av endel telefonmöten nu på morgonen följt av lunch på sjukhuset och senare bör dte av till bästkusten. 
Ha en fin dag, kramar
Dagens frukost bestod utav hembakt solrosbröd med smör, skinka & gurka / spenatkeso. en tallrik ekologisk A-fil och blåbär , en kiwi. Dagens te blev hemkokt ingefärste ! 

Only you can free yoursel

Kategori: Allmänt

Hur glad blir man inte av denna videon ?!
Har en tuff period i mitt liv just nu och den här videon gör mig så sjukt glad och vet ni vad? Jag har bokat något riktigt spännande, en riktig impulsgrej, fattar inte riktigt varför eller om jag ens kommer våga...
Titta och njut, har varit förälskad i Avicii i flera år och efter denhär härliga videon står han fortfarande överst i hierarkin ! 
 

Hallonmums

Kategori: Frukost

 God morgon ! 
vaknade tidigt av mig själv idag och gick upp och lagade en riktigt god frukost. 
Dagens frukost: ugnsbakad hallongröt
Blanda 1dl havregryn, 1/2 tsk bakpulver, 1-2msk kokos, 1tsk vaniljpulver, 1 ägg med 1 dl mjölk och 1 dl hallon. Häll upp smeten i en ugnssäker form och grädda det i ugnen på 225° i 10-15 minuter (håll koll!!). Ta ut och låt svalna en liten stund, servera med något gott. Jag själv åt idag gröten tillsammans med keso och en skivad banan. Gott, mättande och värmande !

Frusen

Kategori: Frukost

Kylan är tillbaka och helgen är här. Jag har tänt en brasa och började helgen med en riktig C-vitaminboost ! 
resten av dagen ska jag bara mysa, tänkte börja på en ny bok och lägga mig på soffan, underbart.
Frukosten bestod utav nypondavos, blandade 1 dl havregryn, 1 msk nyponskalsmjöl, 1 msk linfrönmed 2 dl naturel yoghurt. Härligheten toppades med riven färsk ingefära, keso, kiwi och valnötter. 
dagens te blev hemgjort ingefärs-/citronte !

Ljuvligt morotsbröd

Kategori: Brödbak

ååååh vad bra det blev, morotsbrödet bakat på min egen hemmagjorda surdeg, man ser hur det nästan ryker om det, så färskt är det och så ljuvligt gott det blev...

Pink candy bottle

Kategori: Frukost

Godmorgon ! 
Idag åker resten av familjen till alperna och jag har bakstuga här hemma, surdegen är färdig och det vankas frallor och morotsbröd. mums.
Här är dagens frukost godisrosa bägare toppad med kiwi och frön samt hembakt rågbröd med färskost och kokos / kosad avocado. 
 
vad åt ni till frukost idag ? 
kramar