signesgoda.blogg.se

Bara det allra bästa, det goda !

Godmorgon Stockholm

Kategori: Allmänt

Hej på er !
Nu är jag på plats i Stockholm igen. Jag kom upp igår eftermiddag och möttes av mina härliga vänner, vi lagade middag och åt gott och bara pratade och skrattade. superhärlig torsdag. Resten av helgen spenderas här uppe i Stockholm, vi ska bland annat gå på grönalund, äta lunch på stan och gå på tekniksa högskolans vårbal.
Nu ska jag hoppa in i duschen och göra mig redo för en ag på stan, vi hörs :)

dagen frukost i bilder:
effektknäcke med philadelphia, skinka och avocado, activia med banan, hallon, mango och diverse frön som skafferiet erbjöd. och givetvis en kopp te till det, jag har fått önskemål om ett ''teinlägg'' och jag har inte glömt bort det, håll ut det kommer ! 
 

frukostpaj

Kategori: Frukost

Godmorgon vänner!
Idag blev dte en tidig morgon, en kompis kom hit vid sjutiden och vi gick en liten prommenad i morgonsolen. Efteråt åt vi en mysig frukost som idag bestod en en liten frukostpaj, mumsigt blev det. Nu är jag påväg mot Stockholm för att se till lägenheten, hälsa på vännerna och gå på vårbal ! Blir antaglgen några stop på vägen upp, ha en bra torsdag :)
Recept (en liten paj):
deg:
2 msk havregryn
1 msk kokosmjöl
1 msk solrosfrön
1 tsk linfrön
1/2 mosad banan
2 msk kvarg

*Nlanda ihop alla ingredienser och tryck ut i en ugnssäker form. (degen får mer än gärna vara rätt tjock)

fyllning:
1/2 päron
1/2 mosad banan
3 msk yoghurt
1 tsk sötning

topping:
1 msk kokos
 
* hacka päron och blanda samman med resterande ingredienser
*häll på fyllningen på pajdegen
*toppa med kokos och grädda på 200° i ugnen ca 20 min
* tag ut och låt svalna en liten stund, servera gärna med keso ;)


Päronbakelse m

Kategori: Mellanmål

vilken smaksuccé dagens mellanmål blev... krämigt, krispigt, sött och salt allt i en salig blandning av perfektion!
Päronbakelse (1 st):
deg:
2 msk havregryn
1 msk kokosmjöl
1/2 mosad banan
2 msk kvarg

fyllning:
1/2 päron
1 skvätt mjölk
1 sked jordnötssmör
1 tsk kokos
 
*blanda ihop alla ingredienser och tryck ut nästan allt i en stor muffinsform
*hacka päron
* blanda nötsmör coh mjölk till en krämig sås
* fyll formen med päron och nötsås
* tag resten av degen och lägg som ett lock över bakelsen
* grädda mitt i ugnen på 180° 15-20 min
 
detta recept måste ni bara testa !

Rågkakor

Kategori: Brödbak

Idag bakade jag fantastiskt goda rågkakor, de passade perfekt till kvällens morotssoppa :)
4 stora kakor:
50g smör
4 dl mjölk
1 dl brödsirap
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 pkt jäst
6 dl råksikt
5 dl vetemjöl special
 
*smält smöret, tillsätt mjölk, sirap, olja och värm upp vätskan till ca 40 °
* smula jästen i en bunke och lös upp den tillsammans med vätskan
* arbeta ner rågsikt och sedan salt och vetemjölet lite i taget
* arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under duk i 1 timme
* lägg degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i fyra delar som du sedan bakar till 4 tunda kakor.
* lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt, nagga dem och låt dem jäsa under duk i 30 minuter
* grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter på 200°
 

Min födelsedag!

Kategori: Allmänt

Hej på er !
I helgen hade jag födelsedagsfirande, det är nämligen så att jag fyllde 20 i måndags (he he).
I söndags hade vi öppnat huset för vänner och familj, dukat upp med en riktig festbuffé och bakat min favorittårta som blivit standard på mina kalas sen fem år tillbaka, receptet på tårtan finner ni HÄR. Huset blev fullt och fylldes med prat, skratt och massa fina blommor, jag är så lyckligt lottad som har så många fina männiksor runt om mig. Som om inte detta härliga dunderkalas vore nog väcktes jag med sång dagen därpå, min fina familj hade gjort ugnsbakad gröt åt mig till frukost så dagen kunde verkligen inte börja bättre. När frukosten var uppäten sade familjen (som förövrigt tagit ledigt från jobb och studier bara för min skull) åt mig att packa med badräkt och snabba mig med att göra mig iordning för vi skulle iväg på en liten utflykt. Vi packade in oss i bilen och den rullade iväg, hela vägen satt mi far och försökte lura mig, det var allt från blinkningar åt fel håll och prat om kosläpp... Men efter 1,5 timmes bilresa parkerade vi äntligen bilen i Haga. Där hade de bokat in romerskt spa åt oss. Vi kom in i ett stort rum med sköna soffor, en pool, en bastu, ett par duschar, omklädningsbås och bordet var uppdukat med småplock i form av färsk frukt, kex, ost, skinka och massa annat gott. Allt detta hade vi helt för oss själva, vi badade, bastade, pratade, skrattade och hade vdet bara allmänt skönt, efter ett par timmar kom en värdinna in i rummet och serverade oss lunch, de hade bokat bord i restaurangen egentligen men eftersom vi tydligen skulle vidare sedan inne på spat så fick vi sitta inne i vårt ''rum'' och äta i badrockar (supermysigt) Det blev en riktig lyxlunch i form av örtmarierad fläskytterfile, bakad gulbeta, rödvinssky och en jättegod grönsallad. När lunchen var uppäten kom värdinnan tillbaka och bad mig att följa henne. Vi gick genom spat och vidare in i ett väntrum där det fanns relaxsstolar och en varm pool, hon sade åt mig att vänta där tills en ''behandlare'' komm och hämtae mig. efter en stund kom det en kvinna och följde mig vidare in i ett litet rum där det väntade 50 minuters klassisk massage, så skönt!  Min födelsedag var så underbart mysig, skön och avslappnande och jag blir alldeles varm när jag tänker på vilken fin familj jag har. Här bjuder jag på några få bilder från mitt födelsedagsfirande, hoppas ni gillar det, kramar

frukost för två

Kategori: Allmänt

hej på er !
En god vän kom hit tidigt i morse och åt frukost med mig, vi har suttit och pratat hela morgonen och bara haft det supermysigt. Det är alltid så skönt att träffa människor som ger istället för tar energi :) 
jag bjöd på ugnsbakad gröt (så klart), idag med äppelpajssmak.
 

örtbakad kyckling med bulgurtabbouleh

Kategori: Allmänt

Hej vänner !
Idag känns det inte som jag suttit ner en sekund, först var det jobb sen när jag kom hem satte jag, efter ett rejält mellanmål igång med bak inför kommande födelsedagsfirande, sedan blev det dags att börja på midagen. Som jag stod för ikväll, det blev örtbakad kyckling med någon form av tabbouleh. Nu har jag precis bakat en både mjölk och glutenfri (!!) cheesecake. Det blir mycket pill i vår släkt när dte är kalas då vi har många alergiker. Det får inte innehålla mjölk, inte laktos, inte mjöl, inte lök, inte nötter och ja sen äter jag ju inte fisk.. Så på våra släktmiddagar är det oftast både två och tre olika sorters rätter he he. Nåja det ska bli spännande att se hur en gluten och mjölkfri cheesecake smakar, återkommer med det ;)
Tillbaka till kvällens middag...
örtbakad kyckling (4 pers):
4 st kycklingfiléer
1/2 kruka färsk oregano
1/2 kruka färsk timjan
2 vitlöksklyftor
150g Philadelphia
salt&peppar
* sätt ugnen på 225°
*smörj en ugnsäker form och salta och peppra kycklingen
*Mixa örterna och vitlöken och rör ihop ''geggan'' med osten
*Lägg kyckligen i formen och bled på färskostblandningen
* grädda i ugnen ca 30 minuter
bulgurtabbouleh:
4 port kokt bulgur
1/2 zucchini
1/2 purjulök
15 små tomater
3 msk balsamvinäger
salt&peppar
*Här är et bara att hacka och blanda, sedan är det klart för servering. Hur enkelt som helst !

 

frukostblåbärskaka

Kategori: Frukost

Godmorgon sötisar!
Idag har jag en lugn morgon, jag experimenterade fram en mycket god frukost och ska snart bege mig till jobbet. Frukosten blev någon form av blåbärskaka.
frukostblåbärskaka:
1/2 mosad banan
1/2 dl havregryn
1 msk kokosmjöl
1 msk kokos
1 ägg
3 msk turkisk yoghurt
1 dl blåbär
1/2 tsk vaniljpulver
2 krm bakpulver
* blanda ihop alla ingredienser och grädda kakan i ugnen på 200° i 10-15 minuter.
kakan blir fluffig och god och liknar nästan lite microcupcakes i konsisstensen, god blev den iaf..
serveras till fördel med keso !

Godmorgon Torsdag!

Kategori: Frukost

Idag vaknade jag före klockan (igen), dock kände jag mig trött och lite nere, väret är grått och trist och det är faschinerande hur vädret kan påverka ens humör ! Idag ska jagf til sjukhuset för bland annat samtal med min psykolog. Det känns llite motigt att åka till sjukhuset idag, inte för att det inte altid gör det, sjukhus tycker jag är en rätt dyster plats, en plats där ingen mår bra, en plats med sjuka människor och inte alls en plats för unga flickor mitt uppe i livet... Gjorde mig en lyxigare frukost idag som uppladdning i form av kokoskesokvarg, jordnötsfluff, mango och hallon.
frukosttallriken: 
1 dl keso
1,5 dl kvarg
1 äggvita
1 banan
1 msk kokos
1 msk jordnötssmör
hallon
mango
kokoskesokvarg: 
blanda 1 dl keso med 1 dl kvarg och kokos
jordnötsfluff: 
visspa äggvita, rör i jordnötssmör, mosad banan och kvarg

Grötfrukost

Kategori: Allmänt

Godmorgon 
idag vaknade jag och kände att det kurrade lite i magen (älskar när det gör det på mrogonen, frukost är ju så gott) och bestäme mig å för att göra en stor tallrik med gröt. 
I gröttallriken: 1 dl havregryn, 1/2 dl vetekli, 2 dl mjölk, 1 äggvita, minst 2 d lingon (mormorsplockade) och kokos!

Förnuft och känsla

Kategori: tankar

Hej vänner !
Idag har det varit en så underbart skön dag. Allt har flutit på bra, precis som det ska och vädret har varit U-N-D-E-R-B-A-R-T !! Äntligen är det lite vår i luften och man kan börja vistas mer ute, dock är det synd, väldigt synd att jag inte alls kan göra det som jag verkligen älskar att göra ute, nämligen knyta på löparskorna och ge mig ut rakt ut i soken, helst ingen stig alls utan bara ren terräng, springa på känsla och orientera mig fram man GPS-klockan. Finns det något bättre än att vara ute i skogen, det är iaf i skogen jag hittar min kraft och min motivation, det är där jag kan få utlopp för mina känslor, glömma allt som är jobbigt och tråkigt och bara leva i nuet. Men mitt förnuft säger mig att jag är inte redo för träning ännu. 
Min tid kommer och tills vidare njuter jag av vädret på andra vis, läser böcker i en skön stol på fotäljen går korta, långsamma prommenader och bara tar in alla intryck som flyger på. Men det var inte vädret jag tänkte skriva om när jag fällde upp datorn, nej utan det är så att jag i ett par års tid går hos en psykolog för att prata och vi har flera gånger kommit in på det här med förnuft och känsla. Hur man ska kunna skilja dem år och hur man ska kunna undgå att känslorna styr allt för mycket. Jag vet att vi alla har ett ganska sunt förnuft men vi har också en känsor, som i vissa fall kan vara väldigt starka. För min egen del handlar det mest om prestation och mål. Jag är så grymt prestationsinriktad att dte oftast skadar mig och min envishet som ibland kan vara till stor nytta gör att jag lätt går in i allt lite väl hårt, jag har alltid tänkt att ingenting är omöjligt men visst är det så att vissa saker klarar en människa inte av? Ett bra exempel på det här med förnuft och känsla kan vara kärlek. Många av er har säkert varit kär någon gång, både lyckligt och olyckligt. Men tänk så här Ni är oerhört kär i någon en person som ofta är snäll och omtänksam men samtidigt trycker ner dig. Personen i fråga låter dig inte leva på det viset du vill, personen vill ändra på dig eller något annat dyligt, ditt förnuft säger dig; ''oj, här är detg något som inte stämmer jag skulle nog må bäst av att säga ifrån eller kanske rent av lämna denna människa''.  Men du är ju så kär i den här personen och din känsla säger att du vill vara kvar och göra allt för h*n. Detta tycker jag är ett bra exempel när förnuftet och känslan hamnar i konflikt, då känslan säger stanna och förnuftet säger gå. Och hur ska man någonsin kunna veta vad man ska lyssna på, hur ska man veta vad man mår bäst av och hur ska man veta vilken ''röst'' som säger vad. För min egen del handlar det inte direkt om kärlek till en annan människa utan mer behovet av att lyckas och behovet av att leva upp till alla krav, både från andra men framför allt från mig själv. Jag vill så gärna lyckas och går alltid in med 100% i allt jag tar mig an och det har satt sina spår... 3 gånger har ''väggen'' stått i vägen och jag har kracshat rakt in i den utan att blinka har jag sett rakt fram på målet som bara blivit högre och högre utan att för en sekund stannat upp och försökt lyssna på mig själv vad det är jag behöver. Jag har trängt undan mina förnuftiga tankar som sagt åt mig att ''nu borde du ta det lite lugnt, du är trött och sliten'' och enbart förlitat mig åt mina känslor som säger '' du är så misslyckad om du inte klarar det här''. Nu sitter jag här och är sjukskriver igen, mitt förnuft säger ''vad bra att du äntligen tar dte lite lugt och funderar kring vad det är du verkligen vill, du behöver den här pausen''. Mina känslor säger till mig ''Hallå, du ödslar tid... ska du göra kärriär eller? du måste göra ditten och datten annars är du misslyckad''. Det ger mig ofta ångest att vara hemma och inte göra någonting, men jag tror att vi behöver stanna upp och fundera, känna efter och ifrågasätta oss själva. Jag vet inte riktigt om mitt budskap nådde fram eller om ni ens förstod vad jag menade med förnuft och känsla. men jag hoppas att texten kan påverka något iallafall, det är en fin balansgång vi alla går och det är lätt att i dagens samhälle med krav på framgång och ideal att falla ner i känslornas fällor.
Jag har ofta svårt att kämpa emot mina känslor men jag tränar ochskriver ofta ner på papper vad detg är som händer inom mig, varför gör jag det här? vill jag det här? Det funkar för mig, hurj gör ni för att skilja på vad som är förnuftet och vad som är känslan ?

 

Limecheesecake med hallon till mellis

Kategori: Mellanmål

dagens mellanmål blev riktigt syrligt och sommarfräscht, jag experimenterade mig fram lite och det resulterade i 4 små minicheesecakes! Hela härligheten toppades med färska hallon (kanske det allra bästa ur miljösynpunkt såhär års, men en gång får vara okej och ingen hepatit A)
botten:
4 msk havregryn
4 msk mandelmjöl
1/2 mosad banan
1 äggvita
 
fyllning:
1-1,5 dl kvarg
1/2 mosad banan
1 msk honung
saften och skalet av 1/2 lime
 
Gör såhär:
blanda ihop alla ingredienserna till botten och tryck ut i fyra muffinsformar. Förgrädda botten på 175° i 10 minuter.
blanda sedan ihop alla ingredienserna till fyllningen, höj värmen till 200° och fyll sedan formarna med smeten och grädda ytterligare 10 minuter. Låt svalna och förvara dem i kylskåpet eller ät direkt ! 

mumsigt med mango

Kategori: Allmänt

Hej vänner!
först och främst vill jag bara säg tack för alla fina kommentarer, tips och råd jag får. Det värmer verkligen och jag är oerhört tacksam för alla goda råd jag får, allt vettigt är ju värt att testa.
Såå idag började dagen med en ugnsbakad gröt, denna gång med mango smak. Jag tycker att ugnsbakad gröt är bland det bästa man kan äta till frukost, det är först och främst väldigt gott men det är också näringsrikt, mättande och sen är det ju roligt att kunna experimentera sig fram och testa olika smakkombinationer ! 
Idag testade jag att ha mango, kokos och hasselnötssmör i min, det blev okej gott, dock tycker jag nog bäst om mango när den är kall... 
Nu ska jag jobba lite, sedan ska jag gå en liten prommenad med en kompis och ikväll ska jag förmodligen starta ett nytt litet projekt här hemma :)
hoppas ni får en bra tisdag, kramar!
Dagens frukost:
3/4 dl havregryn
1 krm bakpulver
1/2 tärnad mango
1 ägg
1 msk hasselnötssmör
3 msk mjölk
1 msk kokos
 
tillbehör:
keso
kvarg
 
*blanda ihop alla ingredienser utom kokos, häll upp det i en ugnsfast form toppa med kokos och grädda i ugnen ca 20 minuter på 225° !

Söndagsräksalladen

Kategori: middag

hej vänner!
På söndagar äter vi alltid räkor på kvällen här hemma till middag. Lunchen består oftast av husmanskost av olika slag och på kvällen vill vi därför ha nåågot lite ''lättare'' och då är räkor perfekt. Det kan bli allt från räkwok, räkgryta till räksallad, som idag! 
idag blev det en lyxig tallrik som fylldes med quinoa, sallad, spetspaprika, räkor, ägg, avocadokeso, mangosalsa och uppe på det hela lite örtsalt och peppar. sååå jedrans lyxigt, enkelt och gott ! 
avokadokeson gjorde jag genom att mosa avokade, blanda i en stor klick keso, lite cremefraische, salt och peppar. mangosalsan gjordes genom att hacka 1/2 mango, 1 tomat lite rödlök, lite purjulök och blanda ihop det tillsammans med salt, peppar och balsamvinäger.

oväntat gott!

Kategori: Allmänt

Som bi säker har märlt gillar jag att experimentera endel vad det gäller både mat och bak och idag bestämde jag mig för att testa det där med grönsaker i bakning. Jag var från början lite skeptisk till att ha bönor(??i kakor, Men när verket stod klart kan jag säga det att det blev en riktig höjdare till och med min mor som oftast brukar rynka lite på näsan åt mina ''nyttigare'' kreationer reagerade positivt på dessa härliga, krämiga, mjuka, chokladiga och helt perfekta brownies. 
Receptet är rakt av kopierat från emmas blogg med endast några få justeringar då jag hade i lite mer sötning. Nästa gång ska jag testa att lägga i lite kokos, det tror jag kan bli smaskens! 

Ugnsbakad hallon-/kokosgröt

Kategori: Frukost

Godmorgon!
Hoppas ni mår bra. Själv går jag här hemma och tycker lite småsynd om mig själv då min magen ser ut som en ballong och matlusten inte är på topp. Rätt värdsliga problem egentligen men ibland får man tycka lite synd om sig själv... Men äta måste man ju och frukosten idag blev det en gamal favorit i repris i form av ugnsbakad gröt, denna gång med smak av hallon och kokos. 
Gröten gör du genom att sätta ugnen på 225° blanda ihop 3/4 dl havregryn, 2 msk kokos, 1 krm bakpulver, 3 msk mjölk, 1 ägg, 1-1,5 dl hallon och häll smeten i en ugnsfast form sokm du gräddar i ugnen 15 min. Tag ut, låt svalna och servera gärna med kesokvarg.

Lökiga biffar till lunch

Kategori: Allmänt

Hej allesammans !
Idag har jag varit hos läkaren... Det är nämligen så att jag på senare tid fått problem med min mage, den ser ut som en ballong efter varje gång jag ätit något och sedan går jag runt och rapar (nej, det är inte så mysigt) mest hela tiden. Sedan när jag rör på mig får jag emellanåt något som liknar den värsta håll man kan tänka sig fast i mitten av magen. Så ja, idag var jag och kollade upp det men de fantastiska doktorerna här visste inte riktigt vad det var, de misstänkte IBS eller magkatarr och gav mig medicin som jag ska äta nu i två veckor och hjälper inte den så får jag komma tillbaka för undersökning.. känns inte jättebra att få medicin utan närmre undersökning! Har någon av er läsare haft liknande problem och vad gjorde ni i så fall åt det ?
 
Innan läkar besöket lagade jag iaf lunch till mig och mamma. Det blev nötfärsbiffar, kokt potatis, basilika sås och sallad så klart :)
lökiga biffar för två:
300g nötfärs
1 ägg
1/2 grovt hackad rödlök
1 msk oregano
1 tsk salt
peppar
1 vitlöksklyfta
blanda ihop alla ingredienser och låt de gärna stå ett par timmar så att smakerna får dra ihop sig lite. 
forma biffar av smeten och stek dem sedan i rikligt med smakrikolja.
basilikasåsen blev över från grillmiddagen här om dagen och om jag inte miss helt fel är det an bladning av en hel massa basiliga, vitlök, några skedar mahonäs, massa cremefraische, lite honung och salt&peppar. såser och röror kan jag tycka är sånt som bara blir godare om de får stå ett dygn!

En exotisk frukostpaj

Kategori: Frukost

Godmorgon !

Igår var jag i Göteborg hela dagen, därav inget bloggande. Vi hälsade på broder och shoppade lite. Jag själv hittade inte det jag sökte men kom där emot hem med sådant jag inte alls tänkt köpa (händer inte det jämt?).
Denna veckan ser ut att vara rätt lugn, det blir lite jobb till helgen, förberedelser inför kalas och kanske lite plugg om jag orkar. Hoppas ni har haft en bra helg!
exotisk frukostpaj gör du genom att backa 1 nektarin och lägger den i en större eller två små formar, sedan blandar du 2 msk müsli, 1 msk kokos, 1 tsk honung och 2 msk yoghurt. Fördela smeten över frukten och micra på högsta effekt i ca 5 minuter. 
jag serverade pajerna med kesokvarg och lite färsk frukt, mumsigt!

En tidig lördagsmorgon

Kategori: Frukost

Godmorgon !
Idag är jag uppe med tuppen, har precis slängt i mig en tallrik dinkelgröt med lingon oh kokos. Nu väntas jobb hela dagen, hoppas ni får en härlig lördag, kramar!

RMiddag på rester

Kategori: Allmänt

Hej på er!
Idag har jag jobbar hela dagen och när jag kom hem från jobbet stod det uppdukat med nygrillat, premiär för våran del. Jag älskar grillat, nu känns det verkligen att våren är på väg. Men igår var jag ensam och gjore då en snabb rätt gjord på köttfärsåsrester, nämnligen crêpes.
pannkakorna gjorde jag på; ett ägg, 2 dl mjöl, 1 dl havremjöl (mixade havregryn), 1 krm salt och 1 msk smör till stekning. Ugnen sattes på 250° och pannkakorna fyllde jag med köttfärssås och toppade sedan med 1 dl parmesanost. Till crêpesen serverade jag en stoooor sallad.

Räkpanna med spenat och soltorkade tomater

Kategori: Allmänt

Förmiddagen har tillbringats i köket. Jag har bakat melliskakor som blev oväntat bra samt bjudit mamma på lunch. Nu sitter jag på balkongen och njuter av solen :)
Recept (2 personer):
500g räkor med skal
150g fryst spenat
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
soltorkade tomater
1 msk olja
1,5 dl grädde
*skala räkorna
*fräs vitlök och spenat i en panna
* tillsätt grädde och låt koka ca 5 minuter på svag värme
* mixa till en slät såss och tillsätt kryddor
* Rör i tomater efter smak och räkorna men spara några till garnering
 
Här serverade jag med quinoa tricolore, en sallad gjord på majs, avocado, tomater, purjolök och cosmopolitansallad. :)
 
 

Godmorgon torsdag!

Kategori: Allmänt

Precis som jag trodde så var jag sjukt trött när jag kom hem igår. Det var skönt att bara kunna lägga sig på soffan och kika på mästerkockarna/David Helenius för att sedan  fösa över till sängen och sova djuuuuuupt.Idag vaknade jag utvilad och pigg nästan en timme innan klockan. Jag gjorde en goood frukost (ja, jag har fastnat lite för fruktsalladen med kesokvarg...) och nu tänkte jag ut och plåga mig lite, jag ska nämnligen se om snös har smält i spåret. Jag tänkte gå och titta om backen är redo för vårintervaller. Det kanske är dumt när jag vet att jag inte är red för träningen ännu men jag kan inte hålla mig längre jag måste titta och se hur backen ser ut, jag ska inte springa bara titta, andas in luften och känna vad det är jag har att se fram emot. Ha en fin förmiddag, kramar!
 

Tisdagsrepris

Kategori: Frukost

Godmorgon !
Just nuj går allting så fort att jag knappt hänger med. Det är härligt,läskigt och jag vte inte riktigt om jag vill dra i yglarna för att bromsa eller speeda på det hela. Vad som är skönt är iaf att dte händer något, jag ser och känner förändringarna. Känslor börjar kännas och jag är mer medveten om vad som händer i min omgivning. Idag ska jag i alla fall tillbaka till jobbet, det är inget långt pass, bara fyra timmar men jag känner på mig att jag kommer vara helt slut när jag kommer hem, skönt! 
Frukosten fick bli en repris från gårdagen den var så himla fräscht och gott. Mer specifikt bestod frukostskålen av : keso, kvarg, jordnötssås, päron, banan, hallon, apelson, passionsfrukt ohc äppel !

Tunnbrödet

Kategori: Brödbak

Fick en liten påminnelse bland kommentarerna att jag missat lägga upp receptet på mitt tunnbröd (tack!). Inlägget har legat bland utkast ett tag och jag hade helt enkelt missat det. Så här kommer det efterlängtade receptet och jag måste helt enkelt erkänna att detta nog är det bästa tunnbrödet jag ätit, det är iof endel jobb att göra det och det kan krävad endel försök innan de blir perfekt mjuka. Så misslyckas ni första gången bli inte ledsna för nästa gång kommer dte bara bli ännu bättre :)

Recept ca 20 bröd:
12 dl siktat mjöl (jag använde hälten rågsikt, hälften dinkelsikt) + ca 4 dl till utbakning
2 tsk salt
4 tsk bakpulver
5 dl filmjölk (fullfet)
1/2 dl brödsirap
*sätt ugnen på 250°
*blanda ihop de torra ingredienserna i en degassistent
tillsätt de blöta och arbeta till en smidig deg
* arbeta ut degen på ett bjölat bakbord och dela upp degen i 20 delar
*kavla ut varje bit för sig så tunn som du själv vill och snåla ite med mjölet utan ha rikligt med mjöl på bakbordet. 
rulla en kruskavel över den tunna degen och lägg den på ett bakplåtspapper
grädda bröden ett och ett i ugnen ca 3 min.
låt bröden svalna under en bakduk.

 
 

Världens bästa köttfärssås!

Kategori: middag

Idag bjöd jag mamma på lunch, igen. Denna tisdag, som förövrigt känns rätt mycket som en måndag blev det en hederlig köttfärsås, gjord efter ett recept som finns i en gammal hemkunskapsbok som finns här hemma. Modern ketchup i all ära men den här köttfärsåsen slår allt. snabb, enkel och god.
Recept (4-6 personer):
500g köttfärs
( jag använde blandfärs)
1  förpackning krossade tomater (köp för allt i världen inte den på konservburk, tro mig det är mer miljävänligt att köpa den billigaste i kartong än att köpa den dyraste, ekologiska i konserv...)
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
1 msk timjan
1,5 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
lite vatten
1 msk smör

*Hacka löken och stek den i smör i en stor pana/gryta ca 5 minuter
* tillsätt försen och ''smula'' den med en trägaffel
*När färsen är genomstekt tillsätter du resten av ingredienserna och låt koka under lock ca 10 minuter
*serveras till fördel med pasta, permesan, färsk persilja, kokta ärtor och givetvis råriven morotssallad med apelsen ;)
enjoy :)

ingen god morgon utan en god frukost

Kategori: Allmänt

Godmorgon!
Idag när jag vaknade kände jag mig trött och sliten, nästan som om jag varit ute och festat en hel natt och sedan blivit överkörd av en buss samt åkt berg-och dalbana hela natten... tja, mitt humör var inte på topp men jag gjorde mig en välförtjänt frukost och nu känner jag mig lite piggare, lite gladare, lite mer rofylld och jag har lite mer hopp om dagen... Idag hade jag tänkt mig att plugga lite samt ta tag i mailen men det rär absolut inget som lockar så jag tror jag börjar med att krypa ner i sängen igen och läser en bra bok ! tack för fina kommentarer det värmer :)
frukosten bestod av kesokvarg, päron, apelsin, banan, hallon alltihop toppat med en generös slev jordnötssås.
 

Hemmagjord vapianomiddag

Kategori: Allmänt

Jag älskar vapiano, ni som inte varit där måste dit och äta deras fantastiska pasta.. Här nere i småland finns det tyvärr inget Vapiano så igår kväll lagade jag en egen pastarätt med inspiration från just vapiano. Det blev supergott!
Recept; pasta med kyckling och fänkål (4 personer):
1 pkt grön bönpasta
500g kycklingfilé
sockerärtor ca 200g kanske?
1 mindre fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt
2 dl visspgrädde
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk olivolja
salt & peppar
*skär kycklingen i små bitar, bryn den i hälften av oljan, salta och peppra och lägg den sedan åt sidan
* hacka lök, vitlök och chili, bryn dem i resten av oljan tillsammans med skivad fänkål ca 5 min i en stekpanna
* koka pastan
* lägg i kycklingen i stekpannan tillsammans med grönsakerna
* Häll i grädde, vatten och buljong, låt koka ett par minuter, smaka av med salt och peppar
* Häll av pastan och blanda ner den i stekpannan
*Dela upp på fyra tallrikar och strö över lite riven parmesanost, tomater och spenat
enjoy!